Östgötakaka 2017
Arrakskrans
Ingredienser:
2 ägg
1 dl socker
0,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
- Vispa ägg och socker pösigt och vänd sedan i de torra ingredienserna. Tårtbotten gräddas i en sockerkaksform med hål i mitten. Smöra och mjöla formen väl. Sätt ugnen på 175 grader och grädda i ca 15 minuter tills kakan släpper formen och har fin färg. Stjälp upp och låt svalna.
Arrakssmörkräm
Ingredienser:
2 äggulor
1,5 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
1 dl florsocker
0,5 msk vaniljsocker
Blanda ingredienserna och koka under omröring tills krämen tjocknar.
Ta grytan av plattan och häll i punsch och rör sist i smör. Låt krämen svalna.
Dela kakan i två delar. Bred kräm på underdelen. Lägg på toppen och bred på kräm toppa kakan med mandel som karamelliserats och hackats.
Karamelliserad mandel
0,5 dl mandel
1 dl socker
Smält socker i gjutjärnspanna och låt det få färg. Lägg i mandel med skal och rör runt litet. Häll mandlarn apå ett bakplåtspapper och låt den svlna innan den grovhackas.
Kan med fördel bakas i långpanna och skäras i lagom stora bitar. Innebär att grundkakan måste göras i två omgångar och kräm emellan och översidan. Krämen måste också dubbleras för att räcka till. Likaså den karamelliserade mandeln.
LYCKA TILL!